FIHO
Stegne 21c
1000 Ljubljana

Tel.: +386(01) 500 77 00
E-mail: info@fiho.si
Poslovni čas:
ponedeljek-petek: 7.00-15.00

 domov 


 

Članek v časopisu Delo

Jug: Pečaričeva v pismu premieru neupraviceno blati Fiho

 

Denarja ni dovolj za vse zahteve

 

Ljubljana, 15. januarja (STA) - Predsednica YHD Elena Pečarič v pismu premieru Borutu Pahorju neupravičeno blati Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), je v današnjem odzivu zapisal direktor Fiha Janez Jug. S tem je tudi utemeljil odločitev, da bo na "ponovna in kontinuirana podtikanja" Elene Pečarič kljub vsemu odgovoril.

Jug je tudi zapisal, da delo Pečaričeve in njena prizadevanja za invalide v Fiho nadvse cenijo ter se z njo celo strinjajo, da primanjkuje sredstev za invalidske organizacije.

Najvišji organ Fiha je svet fundacije, vodstvo Fiha pa izvaja njihove odločitve (razdeljevanje sredstev, rebalans in podobno), je pojasnil Jug. Zato so očitki, da se vodstvo Fiha samovoljno odloča, da lahko počne z denarjem, kar hoče, in da gre za kolizijo interesov tistih, ki so, kot se je izrazila Elena Pečarič, "pri koritu", po njegovem mnenju povsem odveč.

"Elena Pečarič natančno ve, kako delujejo komisije za razdeljevanje sredstev in natančno ve, da vse to potrdi svet Fiha. Prav tako so v svetu Fiha predstavniki vlade, fundacija pa ima tudi nadzorni odbor, kar predstavlja tudi nenehen nadzor nad porabo sredstev," je pojasnil. Dodal je, da se programi posameznih invalidskih in humanitarnih organizacij (so)financirajo v okviru danih finančnih zmožnosti fundacije, kar nekateri ne razumejo.

"V fundaciji Fiho povsem razumemo, da bi društvo YHD rado več sredstev, vendar Fiho YHD ne more obravnavati kot privilegirano organizacijo," je zapisal Jug. Po njegovih besedah je še 100.000 uporabnikov sredstev Fiha, ki so povezani v 22 nacionalnih invalidskih organizacij in 217 društev na lokalni ravni ter še večje število uporabnikov v 63 humanitarnih organizacij. "Vse te organizacije in društva Fiho (so)financira, zato ne moremo pristati na izsiljevanje ene organizacije, ki Fiho že nekaj časa neutemeljeno blati," je pojasnil.

Vsa dodatna sredstva, ki jih prek leta dobijo iz naslova koncesije Loterije Slovenije, po Jugovih besedah takoj razdelijo med invalidske in humanitarne organizacije. Tako so lani konec leta med invalidske in humanitarne organizacije razdelili 2,15 milijona evrov dodatnih sredstev, in to 23 invalidskim in 76 humanitarnim organizacijam. Kot je pojasnil, je bilo med prejemniki dodatnih sredstev tudi društvo YHD.

"Največja težava, in to ve tudi gospa Elena Pečarič, ostajajo tuji internetni ponudniki iger na sreco in tuji internetni ponudniki športnih stav, ki delujejo brez koncesij in je zato posledično tudi manj denarja za invalidske in humanitarne organizacije," je dodal direktor Fiha. Po neuradnih podatkih je zaradi teh ponudnikov Fiho na letni ravni prikrajšan vsaj za šest milijonov evrov.

"Vendar je to jabolko, v katerega Elena Pečarič ocitno noče ugrizniti. Najlažje je seveda krivdo prevaliti na Fiho, čeprav tako vodstvo fundacije kot svet Fiha ves čas opozarjata, da je treba tudi delovanje tujih ponudnikov internetnih iger na srečo in tujih ponudnikov športnih stav sistemsko urediti tako, da se bo del sredstev prek koncesije prelil za invalidske in humanitarne organizacije, kot je to denimo urejeno za Loterijo Slovenije," je še pojasnil Jug.

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa - YHD od predsednika vlade Boruta Pahorja pričakuje zelo konkretne poteze vlade v smeri financiranja YHD. "Glede na to, da je bil vaš predvolilni slogan odgovornost za spremembe, ga jemljemo dobesedno in vas držimo za besedo," je v sredinem pismu premieru Borutu Pahorju zapisala predsednica YHD Elena Pečarič. Od vlade in DZ v YHD zahtevajo, da se odpravi kolizija interesov v fundaciji Fiho oz. njenih organih in da se oblikujejo izven institucionalne sistemske rešitve.

 

Arhiv STA

©FIHO - Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v republiki Sloveniji