FIHO
Stegne 21c
1000 Ljubljana

Tel.: +386(01) 500 77 00
E-mail: info@fiho.si
Poslovni čas:
ponedeljek-petek: 7.00-15.00

 domov 


 

Izjava za medije

Žgajner Tavševa podprla prizadevanja Fiha po stabilnem financiranju invalidskih organizacij

(Ljubljana, 12. april 2010 -STA) V.d. zagovornice načela enakosti Urada vlade RS za enake možnosti Barbara Žgajner Tavš se je danes srečala z direktorjem Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) Janezom Jugom. Ob tem je podprla prizadevanja fundacije po stabilnem in preglednem financiranju invalidskih organizacij.

Med obiskom je Jug Žgajner Tavševo seznanil z osnutkom strategije razvoja iger na srečo v Sloveniji ter s težavami pri financiranju invalidskih in humanitarnih organizacij. Te so namreč preko Fiha financirane s plačili koncesijskih dajatev za trajno oziroma občasno prirejanje klasičnih in posebnih iger na srečo, so sporočili z agencije Gideon.

Ob tem sta se sogovornika strinjala, da je Fiho pomemben člen v slovenski družbi, saj omogoča sofinanciranje in razporejanje sredstev invalidskim in humanitarnim organizacijam, s tem pa njihovo enakopravno vključevanje v družbo in zagotavljanje načela enakih možnosti. Strinjala sta se tudi, da je osnutek strategije razvoja iger na srečo v Sloveniji relativno dober, "saj ohranja nadzor države nad vsemi igrami na srečo".

Oba sogovornika pa še vedno vidita "nevarnost v nekaterih težnjah, da bi se trg iger na srečo v Sloveniji preveč liberaliziral, igre na srečo pa prešle v zasebne roke". S tem bi bilo namreč po mnenju sogovornikov ogroženo stabilno financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Tako je Žgajner Tavševa ocenila, da bi bilo nedopustno, da bi se zaradi nekaterih privatizacijskih teženj ogrozilo financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij preko Fiha. "Je pa treba v prvi vrsti zagotoviti tudi pregledno financiranje," povzema njene besede agencija Giedon.

Na koncu je v.d. zagovornice načela enakosti še zagotovila, da bo še z večjo pozornostjo spremljala dogajanja na tem področju in se po svojih možnostih vključila v proces.

©FIHO - Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v republiki Sloveniji