FIHO
Stegne 21c
1000 Ljubljana

Tel.: +386(01) 500 77 00
E-mail: info@fiho.si
Poslovni čas:
ponedeljek-petek: 7.00-15.00

 domov 


 

Invalidske, humanitarne in športne organizacije si ne želijo privatizacije virov financiranja

Okrogla miza o prihodnosti financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij skozi prizmo Strategije razvoja iger na srečo v RS v organizaciji Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO).
Generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Janez Pezelj, predsednik ZDIS Miran Kranjc, direktor FŠO Drago Balent, direktor FIHO Janez Jug, generalni sekretar OKS - Združenje športnih zvez Tone Jagodic in predsednik Društva distrofikov Slovenije Boris Šuštaršič.

Ljubljana, 10. junija 2010. Nova strategija prirejanja iger na srečo je slaba, sedanji sistem financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij je dober, razmišljanje o reorganizaciji dosedanjega sistema pa je nesmisel, so menili udeleženci okrogle mize o prihodnosti financiranja v organizaciji Fiha. Zavzeli so se za izboljšanje sedanjega sistema.

Direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) Janez Jug je ob predstavitvi osnutka nacionalne strategije o igralništvu, katere javna razprava se izteče 18. junija, omenil tuje ponudnike in različne lastniške strukture.
"Po praksi, ki sem jo zasledil v severnoevropskih državah, je liberalizaciji tudi pri njih sledila koncentracija," je dejal Jug in poudaril, da tam država upravlja s prirejanjem iger na srečo s tem, da je ohranila denar za dobre namene.
"Bistvena ugotovitev pri strategiji, za katero se kot uporabniki borimo je, da bi država tudi zdaj, ko naj bi se umaknila iz lastništva Loterije Slovenije, kjer imata paradržavna sklada Kad in Sod skupaj 40-odstotni delež, prevzela igralništvo," je poudaril Jug. Seveda s tem, da ostane denar od igranja, kot je še dodal, v humanitarne, invalidske in športne namene.

Direktor Fundacije za šport Drago Balent je izpostavil, da je kar 1,2 milijona Slovencev posredno sofinanciranih s strani športne fundacije. Uporabniki, preko 7000 športnih organizacij, so s takšnim financiranjem zadovoljni.
Kakršnekoli spremembe v tem sistemu ne bi bile dobre in bi športne organizacije to slabo prenesle, ocenjuje. Kar se tiče virov financiranja pa si v športni fundaciji želijo izboljšanja sistema, predvsem tistega dela igralništva, kjer ne plačujejo koncesije v dobre namene.
"Tam pa si želimo kakšnih sprememb, zlasti v smislu preprečevanja igranja na črno," meni Balent in dodaja, da so pri tem pripravljeni državi pomagati, da se to ne bo več dogajalo. Zagotovo pa si ne želijo ne privatizacije virov financiranja športnih organizacij in tudi ne pretiranega podržavljanja.
Da je sedanji sistem financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij življenjsko pomemben za nekatere pove podatek, da zveza društev gluhih od Fiha dobi okoli 90 odstotkov denarja.

Strategija igralništva po mnenju predsednika Društva distrofikov Slovenije Borisa Šuštaršiča ne ponuja nobenih izboljšav in ni potrebe po uvozu tujega kapitala. Prepričan je, da mora strategija jasno ločiti klasične igre in igralnice, ki morajo po njegovem ostati znotraj zgradb.

(STA)

©FIHO - Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v republiki Sloveniji